10 festmény, amit mindenki ismer
2015. január 21. írta: ArtLove

10 festmény, amit mindenki ismer

1. rész

A világ 10 legdrágább festményéről itt és itt írtam korábban. A legborsosabb áron elkelt festmények azonban nem feltétlenül jelentik, hogy ezek a legismertebb alkotások is. Mostani, valamint a következő bejegyzésemben bemutatom a világ 10 leghíresebb festményét. Vannak ugyanis alkotások, amelyeket nem lehet nem ismerni. A leghíresebb festmények többnyire múzeumok tulajdonában vannak, akik nem szívesen válnak meg tőlük, ezért a műgyűjtők általában hiába várnak a nagy lehetőségekre.

 

Leonardo da Vinci: Mona Lisa, 1503-1519

Minden idők leghíresebb festménye a Leonardo da Vinci által festett Mona Lisa, amely jelenleg a párizsi Louvre-ban van kiállítva. A művészettörténet egyik legnagyobb talánya övezte a képet. Egészen 2008-ig csak találgatták, hogy ki lehet a festményen szereplő rejtélyes hölgy. A Heidelbergi Egyetem kutatói oldották meg a rejtélyt 2008 januárjában. A képen Lisa Gherardini, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő felesége látható a bizonyítékok szerint. A 20. század egyik legnagyobb műkincslopása is a Mona Lisához köthető. 1911-ben Vincenzo Peruggia lopta el a képet Louvre-ból. A kép 1913-ban Firenzében került elő, miután Peruggia tárgyalásokat kezdett az eladásáról a firenzei Uffizi képtár igazgatójával, aki azonban feljelentette. A festményt az olasz állam visszaszolgáltatta a párizsi múzeumnak.

Leonardo da Vinci: Mona Lisa, 1503-1519

(Forrás: Artchive)

 

Vincent van Gogh: Csillagos éj, 1889

A posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjaként számon tartott Vincent van Gogh 1889-ben festette a Csillagos éj című képét Arles-ban. A holland művész életében csupán egyetlen festményt adott el, munkássága halála után vált jelentőssé. Az alkotást jelenleg New York-ban tekinthetjük meg a Modern Művészetek Múzeumában.

Vincent van Gogh: Csillagos éj, 1889

(Forrás: MoMa)

 

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora, 1498

A 15. századi freskó a milánói Santa Maria delle Grazia kolostorban található. A festmény az utolsó vacsora egyik jelenetét ábrázolja, mikor Jézus bejelenti, hogy a tizenkét apostol egyike el fogja árulni őt. Egy számítástechnikai szakember szerint Leonardo Da Vinci egy negyven másodperces zenei mű megfejtéséhez tartozó titkos kódot rejtett el a festményében. Egyes vélemények szerint pedig Jézus jobbján János apostol helyett Mária Magdolna szerepel, aki a próféta állítólagos gyermekének az anyja. Ez utóbbi elmélet jelenik meg például Dan Brown A Da Vinci kód című regényében is.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora, 1498

(Forrás: Wikipedia)

 

Edvard Munch: A sikoly, 1893-1895

A sikolynak négy változata készült el. A négy Sikoly-kép közül már csak egy található magánkézben, ez jelenleg a világ 7. legdrágábban elkelt festménye, a többi alkotást norvég múzeumok őrzik. A művet a mai napig az expresszionista szorongás meghatározó kifejezéseként tartják számon. A sikoly a világon az egyik legtöbbet idézett, használt motívum, számtalan reprodukció készült róla, és rengeteg „eredettörténetet” találtak ki hozzá az évek során.

Edvard Munch: A sikoly, 1893-1895

(Forrás: Wikipedia)

 

Michelangelo: Ádám teremtése, 1508-1512

A festmény a Vatikánban található Sixtus-kápolna mennyezetén tekinthető meg. Az 1508 és 1512 között keletkezett mű kilenc központi festményen örökíti meg Mózes első könyvének jeleneteit, köztük a freskó legismertebb részletét, Ádám teremtését. Ez az egyik legismertebb alkotás a reneszánsz fénykorából.

Michelangelo: Ádám teremtése, 1508-1512

(Forrás: Wikipedia)

 

A lista másik felét a következő bejegyzésemben mutatom be.

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneedisart.blog.hu/api/trackback/id/tr847094995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baaah 2015.01.30. 11:42:33

Norvég múzeumokban található :) Inkább ez a helyes, pár éve az egyiket leakasztották elmentek vele és aztán a múzeum csodálkozott, hogy ez meg nincs meg :D

vuvuvu2 2015.01.30. 21:02:25

fanhohtól inkább a napraforgókat tettem volna be, nem a csillagos éjt...
süti beállítások módosítása