Sírjak vagy nevessek? - Múzeumi katasztrófák
2015. október 07. írta: ArtLove

Sírjak vagy nevessek? - Múzeumi katasztrófák

A műalkotások egy-egy kiállításon számos veszélynek vannak kitéve, kezdve a környezeti hatásokkal, például a páratartalom vagy a hőmérséklet ingadozással, arról nem is beszélve, hogy a csomagolás és a szállítás is rengeteg kockázatot rejt magában. A legnagyobb károkat azonban sokszor a látogatók okozzák, szándékosan vagy véletlenül, néha a legképtelenebb helyzetekben. 

Az elmúlt hetekben történt néhány szerencsétlen múzeumi baleset, amelyek bejárták a világot. A jeruzsálemi Izrael Múzeumban egy kislány egy családi látogatás alkalmával hozzátapadt egy értékes, római korban készített üvegváza vitrinjéhez, talán meg is rázhatta azt, mire a váza leesett az állványáról és egy régi ragasztás mentén kettétört. Az eset szerencsétlenül is alakulhatott volna, azonban a múzeum restaurátorai kezelésbe vették az értékes alkotást, és végül helyreállítva jobb lett, mint a baleset előtt, a kislánynak pedig megköszönték az "apróbb malőrt".

A másik baleset egy tajpeji kiállításon (The Face of Leonardo, Images of a Genius) történt, ahol egy 12 éves tajvani kisfiú súlyosan megrongálta Paolo Porpora olasz barokk festő 1,5 millió dollárt (394 millió forintot) érő festményét, a Virágokat. A fiú egy üdítőitallal a kezében megbotlott és nekiesett a festménynek. Megpróbálta visszanyerni az egyensúlyát, de átesett a korláton, és ökölnyi lyukat ütött a műalkotásban.

Paolo Porpora: Virágok

(Forrás: Mirror)

 

Ezek az esetek korántsem egyediek, évről évre felbukkannak a legabszurdabb múzeumi balesetek a világ minden tájáról. Ezekből gyűjtöttem össze néhányat, amelyekről nehéz eldönteni, hogy sírjunk vagy inkább nevessünk rajtuk.

1. Az eredetileg Jézust ábrázoló, Elías García Martínez freskó szerencsétlen sorsa restaurációnak indult, azonban a 80 éves, nem épp hozzáértő hölgy engedély nélkül fogott hozzá a falfestmény eredeti állapotába való visszaállításához, és az alkotás felismerhetetlenné vált. A freskót az incidens olyannyira híressé tette, hogy azóta is mémként terjed az interneten.

Elías García Martínez: Íme, az ember

(Forrás: IP Brief)

 

2. Pablo Picasso Álom című festményét a hírek szerint Steven A. Cohen pénzügyi szakember vásárolta meg Steve Wynn kaszinómogultól 2013-ban. A kép eladásában már állítólag 2006-ban megállapodtak, Wynn még egy ünnepséget is szervezett a festmény búcsúztatására. Az eseményen azonban történt egy baleset: a kaszinómogul könyökével kárt okozott a festményen, és végül visszalépett az eladástól, ami így csak 2013-ban tudott megvalósulni. A helyreállított remekművet Wynn rekord áron, 155 millió dollárért értékesítette.

Pablo Picasso: Álom

(Forrás: Three Day Gallery)

 

3. Picasso festményeire rájárt a rúd az elmúlt években. 2010-ben a New York-i Metropolitan Múzeumban egy nő elvesztette az egyensúlyát, és a The Actor című festményének esett neki, 15 centiméteres vágást okozva. Becslések szerint a festmény értéke 130 millió dollár. Három hónap restauráció után azonban sikerült helyreállítani az alkotást.

Pablo Picasso: The Actor

(Forrás: Telegraph)

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneedisart.blog.hu/api/trackback/id/tr427925166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása