És eljő a Törpék kora
2014. szeptember 30. írta: ArtLove

És eljő a Törpék kora

Vasárnap 15 órától mi is részesei lehetünk a Törpék korának, ugyanis ekkor kezdődik az azonos című kiállítás megnyitója a Werk Akadémia kertjében (1085 Budapest, Salétrom utca 4.). A kortárs képzőművészeti projekt keretében felkért művészek feladata, hogy újraértelmezzenek egy napjainkban mindenki által jól ismert tárgyat, a kerti törpét. Ebből a szempontból talán még érdekesebb, hogy a kiállítást egy kerthelyiségben rendezik. A megnyitón Győrffy László képzőművész az általa készített törpét egy rituális performansz során megsemmisíti. A tárlat zárása után, az október 12-én az Art Market Budapesten tartandó aukción pedig meg is vásárolhatjuk a nekünk leginkább tetsző alkotásokat.

Forrás: Werk Akadémia

A Törpék kora a Werk és a Loffice közös művészeti projektje. Ennek keretében 25 képzőművészt kértek fel, hogy gondolják újra a kurátor, Kenéz Réka művészettörténész által megadott szempontok szerint, mit is jelent számukra egy kerti törpe, a törpe-lét, és alkossák meg ezek kortárs művészeti interpretációját. Az alkotók között találunk ismert és feltörekvő művészeket is, ezzel is lehetőséget teremtve azoknak a fiataloknak, akik tehetségüket már bizonyították, de a műkereskedők figyelme még nem irányult feléjük.

A kurátori koncepció széles teret enged a művészek képzeletének, hiszen a kerti törpe nemcsak a kezdetben presztízs számba menő, de ma már teljes mértékben giccsbe átforduló dísztárgyakat jelentheti. A törpe szó hallatán eszünkbe juthat a mesék világa, a Grimm testvérek és Walt Disney törpéi, vagy akár A gyűrűk ura hobbitjai, de gondolhatunk a cél nélküli életet élő kisemberekre is. Néhány alkotó azonban saját félelmeit jeleníti meg a törpékben.

A szervezők fontos célja, hogy a szakmai közönség figyelmének felkeltésén túl, a szélesebb publikum körében is népszerűsíteni tudják a művészetet. Általános probléma napjainkban, hogy a kortárs képzőművészet nem jut el a nagyérdeműhöz, csupán egy szűk réteg tekinthető rendszeres fogyasztónak. Ennek okát sok mindenben lehet keresni az oktatástól, a kultúrpolitikán át, a művészetek önmeghatározásáig, amelyet most nem szeretnék részletesebben kifejteni. Számos példát említhetünk olyan törekvésekre, amelyek ennek megoldására, a művészet népszerűsítésére tettek kísérletet, a Törpék kora pedig egy újabb ilyen jellegű próbálkozás. Egy programmal nem lehet csodákat tenni, de reményeim szerint hamarosan (lehetséges, hogy ennek a projektnek a hatására) elindul egy olyan társadalmi diskurzus, amely a kortárs képzőművészet helyzetét pozitívan tudja megváltoztatni.

 

Kurátor: Kenéz Réka, művészettörténész

Résztvevő művészek: 

Bucsi Árpád, EfZámbó István, Fajgerné Dudás Andrea, Felsmann István, Fischer Judit, Fukui  Yusuke, Győrffy László, Horror Pista, Horváth Dániel, Karácsonyi László, Kerekes Gábor, Király András, Kocsi Olga, Lendvai Ádám, Magyarósi Éva, Marjai Judit, Meszter Milán,  Nemmivoltunk! Crew, Nagy Benjámin, Stark Attila, Szurcsik József, Tóth Andrej, Uglár Csaba, Verebics Ági, Wahorn András

Kiállítás megnyitó: 2014. október 5. vasárnap 15.00 – 19.00

A kiállítás helyszíne: Werk Akadémia (1084 Budapest, Salétrom utca 4.)

A tárlat megtekinthető: 2014. október 5 – 10. 14.00 – 19.00 óra

Aukció: 2014. október 12. 12 óra, Millenáris Teátrum D. épület

 

Bővebb információ: Werk Akadémia

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allyouneedisart.blog.hu/api/trackback/id/tr506746355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása